Incursiune în Lumea Fascinantă a Japoniei
 
AcasaAcasa  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 ~ Gagaku ~

In jos 
AutorMesaj
Yoruichi
Admin
avatar

Mesaje : 257
Data de inscriere : 04/05/2010
Varsta : 32
Localizare : Iasi

MesajSubiect: ~ Gagaku ~   Lun Mai 17, 2010 7:33 pm

Gagaku (雅楽 în japoneză) este muzica instrumentală de la curtea imperială japoneză. Când muzica este folosită ca acompaniament al unui dans, se cheamă "bugaku" (舞楽 în japoneză). Cuvântul "gagaku" înseamnă "muzică elegantă, rafinată".
Gagaku poate fi împărţită în trei categorii:
stilul care îşi are originile în muzica chinezească se numeşte Tō-gaku şi este cea mai mare categorie (având peste o sută de compoziţii); când sunt interpretate doar pentru a fi ascultate se numesc kagen, iar dacă sunt folosite ca acompaniament pentru dans, se numesc bugaku.
stilul care îşi are originile în muzica coreană se numeşte Komagaku; sunt întotdeauna piese de acompaniemant, deci sunt bugaku.
stilul autohton japonez. Aici kagura (asociat cu ritualurile religiei şinto) şi saibara (melodii foclorice japoneze transpuse în stilul elegant al muzicii de la curtea imperială) sunt principalele exponente.

Istoria

Muzica gagaku îşi are începuturile în secolul 6, când a fost luată sub patronajul curţii imperiale, dar sursele acestei muzici trebuie căutate în muzica din China, India şi Coreea, ultima, se pare, fiind prima care a ajuns în Japonia (prin sec. 5), dar prima se crede că a avut cea mai mare influenţă pentru dezvoltarea ulterioară a muzicii gagaku. Biroul japonez de muzică imperială (Gagaku-ryo) a fost format în 701, şi era constituit în marea sa majoritate din muzicieni de la curtea (Dinastia Tang|Tang]], plus mulţi coreeni.
Pe la mijlocul perioadei Heian, muzica gagaku devenise foarte populară la curtea imperială. Nu numai că era considerată absolut necesară pentru ceremoniile care aveau loc acolo, dar nobilii înşişi învăţau să cânte la instrumentele folosite în muzica gagaku.

Instrumentele

Muzica gagaku este primul gen de muzică japoneză semnificativă. La fel ca şi muzica folosită la teatrul kabuki, foloseşte cele trei grupuri de instrumente de orchestră de bază: percuţie, instumente cu coarde şi instrumente de suflat.

Instrumentele de percuţie:

da-daiko (două la număr) este o tobă extrem de mare.
tsuri-daiko este toba standard.
shoko este un gong.
kakko este o tobă mică.
san-no-tsuzumi este o tobă mai mare decât toba kakko, şi este folosită în loc de kakko. Este în formă de clepsidră şi îşi are originile în Coreea.

Instrumentele cu coarde

wagon (numit şi Yamato-goto) este un instrument orizontal cu 6 coarde.
gaku-so (sau pur şi simplu so) este un instrument orizontal cu 13 coarde.
gaku-biwa (sau biwa) este un instrument care seamănă oarecum cu lăuta; are 4 coarde şi 4 tastiere.

Instrumentele de suflat

hichiriki este un fluier scurt, ţinut vertical, cu două muştiucuri; este originar din China.
kagura-bue (sau Yamato-bue) este un fluier orizontal, cu 6 găuri, făcut din bambus.
ryuteki (sau yoko-bue) este un fluier orizontal cu 7 găuri, originar din China.
koma-bue este un fluier orizontal, cu 6 găuri, originar din Coreea. Este cel mai mic dintre fluierele folosite în muzica gagaku.
shō este poate cel mai exotic instrument gagaku, fiind un instrument compus din 17 fluiere care formează un cerc (două din fluiere sunt mute, ele fiind reţinute doar pentru a completa forma de cerc instrumentului). Se suflă într-o gaură de la baza instrumentului, se apasă pe diferite găuri şi se obţine un sunet polifonic (se pot obţine 11 acorduri), care conform mitului ar imita cântatul păsării Phoenix. Predecesorul instrumentului, instrumentul chinezesc sheng se spune că ar fi cel mai vechi instrument din lume înrudit cu orga. Pentru a ţine sunetul continuu, se foloseşte atât aerul de la inhalare cât şi cel de la exalare.
Aceste instrumente se combină depinzând de stilul de muzică care este interpretat. De exemplu, pentru stilul Tō-gaku (唐楽)(muzica de curte cu rădăcini în muzica de curte chinezească şi indiană) se folosesc 3 sho, 3 hichiriki, 3 ryuteki, 2 biwa, 2 gaku-so, şi câte un kakko, shoko şi taiko.
Muzica gagaku foloseşte cele 12 tonuri cromatice de bază, 2 game (ryo şi ritsu), şi 6 tonalităţi (3 ritsu şi 3 ryo). Există trei structuri ritmice de bază: nobe-byoshi (8 măsuri, pentru melodii lente), haya-byoshi (4 măsuri, pentru melodii cu tempo mediu) şi ose-byoshi (2 măsuri, pentru melodii cu tempo iute).
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://japonia.forumulmeu.ro
 
~ Gagaku ~
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Traditie si Muzica :: Muzica Japoneza-
Mergi direct la: