Incursiune în Lumea Fascinantă a Japoniei
 
AcasaAcasa  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 ~ Constitutia si Legile ~

In jos 
AutorMesaj
Yoruichi
Admin
avatar

Mesaje : 257
Data de inscriere : 04/05/2010
Varsta : 32
Localizare : Iasi

MesajSubiect: ~ Constitutia si Legile ~   Sam Mai 08, 2010 5:45 pm

Japonia are un sistem democratic functional, in care suveranitatea apartine poporului; este un stat unitar, condus in mod simbolic de imparat si guvernat democratic de un sistem parlamentar. Se caracterizeaza prin separarea clara a puterilor in stat, in trei mari directii: legislativa, executiva si juridic.


Seful Statului

Seful statului japonez este Imparatul ("Tenno", in limba japoneza) si reprezinta un simbol al Statului si al unitatii poporului. El nu are putere fata de Guvern, dar desfasoara activitati in probleme de stat cu acordul Cabinetului, asa cum ar fi: promulgarea amendamentelor constitutionale, a legilor si a tratatelor, convocarea Dietei, disolutia Camerei Reprezentantilor, promulgarea alegerilor generale ale membrilor Dietei, atestarea numirii si demisiei membrilor de stat, precum si puteri depline in acreditarea ambasadorilor si ministrilor, acordarea de onoruri si primirea ambasadorilor straini. Asemenea, numeste Primul Ministru si Presedintele Curtii de Justitie, la propunerea Dietei si a Cabinetului. Tronul imperial este dinastic si are deci o descendenta din

Reprezentarea Autoritatii

Japonia ca orice stat de drept, apare cu o separare clara a celor trei ramuri ale autoritatii: cea legislativa, executiva si juridica.

Autoritate juridica

In Japonia procesele se desfasoara la trei niveluri. Reclamantii expun cazurile lor la Curtea Inalta si in final, la Curtea Suprema , daca problema nu a fost rezolvata la nivelurile inferioare.

Autoritatea legislativa

Dieta reprezinta cel mai inalt organism emitent de legi al Japoniei, fiind compusa din doua camere: Camera Reprezentantilor, care are 512 membrii si Camera Consilierilor, care are 252 membrii.

Preeminenta Camerei Reprezentantilor se face simtita in cadrul Dietei din dublul punct de vedere al punerii in aplicare a responsabilitatii ministeriale si al procedurii de elaborare a legii. In ceea ce priveste raporturile dintre Guvern si Camere, doar Camera Reprezentantilor poate pune in aplicare principiul responsabilitatii ministeriale.

Si in ceea ce priveste procesul de elaborare a legilor, Art. 58 din Constitutie dispune ca un proiect sau o propunere legislativa sa devina lege dupa adoptarea sa de catre ambele camere, dar se adauga ca, daca se loveste de opozitia CamereiConsilierilor, devine lege din momentul in care textul a fost adoptat a doua oara de catre camera reprezentantilor cu o majoritate de 2/3 din numarul membrilor prezenti.

Senatul este format din cate doi membrii ai fiecarui stat si care sunt alesi pentru o perioada de sase ani.Camera Reprezentantilor este formata din membrii, repartizati proportional intre state, potrivit alegerilor care au loc la fiecare doi ani.

Autoritatea executiva

Puterea executiva in Japonia este atribuita Cabinetului, care este alcatuit din Biroul Primului Ministru si din doisprezece Ministrii, stabiliti prin lege si care sunt enumerati in legea privind "Organizarea Guvernului National".

Exista, de asemenea si un Secretariat al Guvernului, un Birou Legislativ Guvernamental, Autoritatea Nationala de Personal, precum si un Consiliu de Securitate al Japoniei. Exista o Comisie de Audit, formata din trei functionari, al carei statut independent este garantat prin Constitutie.

Primul Ministru, care este numit din membrii Dietei, printr-o hotarare a Dietei, de catre Imparat, trebuie sa fie civil, de obicei presedintele partidului aflat la conducere. Acesta numeste si pe cei doisprezece Ministrii de Stat, dar ii poate si destitui. Cabinetul trebuie sa demisioneze in masa in cazul in care functia de Prim Ministru devine vacanta, sau daca prima sesiune a Dietei este convocata pentru alegerea generala a membrilor Camerei Reprezentantilor. In cazul in care Camera Reprezentantilor acorda un vot de neincredere, Cabinetul trebuie sa demisioneze. In Japonia, Cabinetul este condus de Primul Ministru si nu are mai mult de douazeci de ministrii de stat. Toti reprezinta puterea executiva si se afla sub autoritatea Sefului Cabinetului, care este responsabil in fata Dietei. Organizarea Cabinetului, managementul acestuia, se bazeaza in primul rand pe intalniri la nivelul acestuia si pe Organele Subsidiare Cabinetului, care preiau o serie de sarcini. De exemplu, Secretariatul Cabinetului este insarcinat cu pregatirea agendei de lucru a sedintelor de Cabinet, colecteaza informatii si realizeaza studii de cercetare. Biroul Legislativ al Cabinetului revede legile propuse, proiectele ordinelor Cabinetului si tratatele, exprima opinia legata de Cabinet, Primul Ministru sau ministrii. Consiliul de Securitate al Japoniei delibereaza problemele importante privind apararea nationala, masurile ce trebuie luate in caz de urgenta. In Japonia se intalneste Agentia de Management si Coordonare, creeata in 1984 prin colaborarea dintre Agentia Administrativa de Management si Biroul Primului Ministru. Acesta functioneaza ca organ extern al Biroului Primului Ministru, cu rol in coordonarea si managemnetul Guvernului National.

Ministere- Departamente

In Japonia, alaturi de Biroul Primului Ministru, se afla doisprezece ministere. Alte componente administrative sunt: comisiile, agentiile, intreprinderile guvernamentale.


sursa: www.nipon.ro
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://japonia.forumulmeu.ro
 
~ Constitutia si Legile ~
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Japonia de Azi :: Politica In Japonia-
Mergi direct la: