Incursiune în Lumea Fascinantă a Japoniei
 
AcasaAcasa  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiti | 
 

 ~ La Masa ~

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
AutorMesaj
Yoruichi
Admin


Mesaje : 257
Data de inscriere : 04/05/2010
Varsta : 31
Localizare : Iasi

MesajSubiect: ~ La Masa ~   Sam Mai 08, 2010 5:19 pm

Japonia preia din ce in ce mai mult din stilul occidental de viata astfel incat in majoritatea caselor vom gasi mese inalte cu scaune, desi in unele inca se mai folosesc mesele joase, in stil traditional la care se sta in genunchi, pe tatami.

Pentru straini, ideea de a sta in genunchi la masa nu e foarte atragatoare pentru simplul fapt ca, nefiind obisnuiti, nu vor rezista mai mult de cateva minute in aceasta pozitie. De fapt, nu ar trebui sa-si faca prea mari probleme pentru ca nici japonezii (mai ales tinerii) nu mai sunt asa de obisnuiti. Din cauza faptului ca este foarte dificil sa pastrezi aceeasi pozitie pentru mult timp (cu picioarele stranse sub corp si cu genunchii apropiati), femeile pot sta cu picioarele intr-o parte, iar barbatii pot sta 'turceste'.

La masa, persoana cea mai importanta, cu rangul cel mai inalt, va ocupa locul cel mai indepartat fata de usa.

Inainte de a incepe sa mananci japonezii zic Itadakimasu ("pofta buna"), iar la sfarsitul mesei se zice Gochisousama(deshita) ("multumesc pentru masa"). Aceste lucruri nu trebuie uitate in nici un caz deoarece este considerat foarte nepoliticos.

In restaurante sau in unele localuri cu specific japonez (izakaya) se obisnuieste ca toti cei de la masa sa imparta mancarea. Astfel, se comanda mai multe feluri de mancare si fiecare isi pune o parte in farfurie (folosind partea opusa a beisoarelor, in cazul in care le-ai folosit deja). Astfel fiecare poate sa guste putin din fiecare fel de mancare spre deosebire de traditia occidentala unde fiecare comanda pentru el si se limiteaza la farfuria sa.

Betisoarele

Exista cateva reguli care trebuie respectate cand mananci cu betisoare:
1. Betisoarele se tin de capat si nu de mijloc.
2. Cand nu folosesti betisoarele, sau ai terminat de mancat, pune-le pe masa in fata ta, cu varfurile inspre stanga.
3. Nu implanta betisoarele in mancare, si mai ales in orez (numai la inmormantari se implanta betisoare in orez si se aseaza pe altar).
4. Nu te folosi de betisoare pentru a arata spre un obiect sau o persoana.
5. Nu gesticula cu betisoarele in mana, fluturandu-le dintr-o parte in alta.

Reguli de respectat la masa

1. Nu e politicos sa-ti sufli nasul in public, si mai ales la masa. Foloseste servetele sau batistute de unica folosinta si nu batista.
2. Este politicos sa termini tot din farfurie, mai ales orezul.
3. Este extrem de nepoliticos sa ragai la masa (spre deosebire de alte zone ale Asiei unde este un semn ca mancarea a fost delicioasa).
4. Dupa ce ai terminat de mancat este indicat sa asezi farfuriile si celelate vase in aceeasi ordine ca la inceput.
5. Nu este indicat sa te servesti singur cu bauturi. In Japonia se obisnuieste ca invitatii sa-si toarne unii altora bautura in pahare. Trebuie sa fii tot timpul atent ca cel de langa tine are paharul plin. Daca cineva vrea sa-ti toarne bautura in pahar trebuie sa-ti golesti paharul repede si sa-l indrepti inspre el.
6. Nu incepe sa bei pana cand toata lumea are paharele pline. De obicei se tine un toast si se zice Kampai ("Noroc!"). Evitati sa ziceti Chin Chin intrucat aceasta se refera la organele genitale masculine.

Cum sa mananca:

Orezul:
Se ia bolul cu orez intr-o mana si betisoarele in cealalta, si se ridica bolul pana la nivelul pieptului. Nu se toarna sos de soia peste orezul fiert simplu.

Sushi:
Toarna putin sos de soia intr-o farfurioara. Nu pune prea mult deoarece este nepoliticos sa nu consumi tot, asa ca mai bine torni putin cate putin. Nu trebuie sa pui wasabi in sosul de soia pentru ca bucatile de sushi contin deja wasabi, si, in plus, exista sushi care nu trebuie mancat cu wasabi. Daca nu iti place wasabi, poti cere sushi fara wasabi.
Ca o regula generala, o bucata de sushi se mananca fara a o rupe in doua. Daca musti din ea, pentru a o face mai mica, jignesti munca bucatarului si distrugi frumusetea mancarii.
Sushi poate fi mancat fie cu mana fie cu betisoare.

Sashimi:
Toarna putin sos de soia intr-o mica farfurie si inmoaie bucata de sashimi in sos. Pune putin wasabi pe sashimi dar nu prea mult pentru ca nu vei mai putea simti adevaratul gust de peste crud.

Supa Miso:
Bolul de supa se tine cu ambele maini si se soarbe ca si cum ai bea dintr-un pahar. Cu betisoarele se “pescuiesc” bucatile de mancare din supa.

Taitei (noodles):
Taiteii se manaca cu betisoarele. Prinde taiteii cu betisoarele si condu-i spre gura bucata cu bucata. Trebuie sa-i sorbi si sa scoti un sunet specific, controlat. Ar fi bine sa imiti persoanele din jurul tau. Nu sta cu fata prea aproape de bol pentru a evita sa te stropesti cu supa. Daca ti se da o lingura, atunci foloseste-o pentru a bea supa, iar daca nu, atunci du bolul la gura si soarbe supa.


sursa: www.nipon.ro
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://japonia.forumulmeu.ro
Blue Rose



Mesaje : 48
Data de inscriere : 19/05/2010
Localizare : Vreau un Japonia

MesajSubiect: Re: ~ La Masa ~   Joi Mai 20, 2010 9:29 pm

stiam unele lucruri care le-ai scris aici, dar unele nu
wow, sunt multe reguli, dar ii iubesc din ce in ce mai mult pe japonezi pentru ca unele reguli le respectam deja fara sa le stiu Blush2 pur si simplu, e nepoliticos sa faci unele chestii >.<
am o intrebare care ma cam framanta...wasabi are gust a hrean?........
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://www.myspace.com/I-live4music/
Yoruichi
Admin


Mesaje : 257
Data de inscriere : 04/05/2010
Varsta : 31
Localizare : Iasi

MesajSubiect: pai...   Vin Mai 21, 2010 3:13 pm

ma intrebam si eu de multe ori ce gust are wasabi... sincer nu stiu... Neko am sa il incerc totusi ;)
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://japonia.forumulmeu.ro
Blue Rose



Mesaje : 48
Data de inscriere : 19/05/2010
Localizare : Vreau un Japonia

MesajSubiect: Re: ~ La Masa ~   Vin Mai 21, 2010 11:12 pm

ok
incearca-l te rog si dupa ce il incerci macar minte-ma ca nu are gust a hrean sau sfecla :blush2:
:
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://www.myspace.com/I-live4music/
Yoruichi
Admin


Mesaje : 257
Data de inscriere : 04/05/2010
Varsta : 31
Localizare : Iasi

MesajSubiect: Ca o completare   Lun Iun 14, 2010 9:28 pm

Avand o istorie si o cultura impresionanta, Japonia este o tara cu oameni primitori si foarte stricti in ceea ce priveste cultura iar daca aveti de gand sa vizitati „tara soarelui rasare” atunci ar fi bine sa stiti cateva dintre regulile universal valabile.
Ar trebui sa stiti inca in multe restaurante din Japonia nu veti gasi mase si scaune in stil occidental ci mai degraba masute micute si perne asa ca ar fi bine sa va adaptati stilului. Inainte de a manca se spune „itadakimasu” care este echivalentul traditionalului „Pofta mare”, iar la finalul mesei se spune „gochisosama” care inseamna „Multumesc de masa”. In localurile traditionale din Japonia nu se folosesc mai multe randuri de vase. Pentru a servi felul urmator se foloseste acelasi vas in care ai mancat primul fel. Esti invitat sa te servesti singur, folosind fie un set nou de betisoare, fie aceleasi betisoare dar utilizate cu celalalt capat.
Cateva reguli la masa :
-inseamna ca nu ai maniere daca iti suflii nasul in public sau la masa.
-daca mananci tot din farfurie, pana la ultimul bob de orez este semn ca ai bune maniere si apreciezi mancarea.
-discutiile legate de subiecte ce pot alunga pofta de mancare sunt neagreate de majoritatea oamenilor, asa ca aveti grija ce alegeti sa discutati.
-spre deosebire de unele locuri din Asia de Est, a regurgita la masa este semn de proasta crestere.
-dupa ce ai terminat de mancat incearca sa asezi in acelasi fel in care au fost initial betisoarele si vasul din care ai mancat.
Atunci cand se servesc bauturi alcoolice, obiceiul japonez este de a servi unul pe altul. Se presupune ca mereu trebuie sa-i umplii paharul partenerului, asta inseamna ca trebuie sa si verifici daca e gol, din cand in cand. De asemenea, daca mai vrei sa bei, trebuie sa golesti repede continutul paharului si trebuie sa-l tii in fata partenerului pentru a-i semnaliza ca trebuie umplut din nou.
In unele localuri a te imbata e semn de proasta crestere, dar numai in restaurantele in care se serveste un anumit de mancare, cum e „kaiseki ryori”.
Foarte important e sa nu bei din pahar pana ce toata lumea a fost servita. Ritualul de toast cuprinde ridicarea paharelor si rostirea cuvantului „Kampai”. De asemenea, evitati sa folositi cuvinte invatate din filmele americane. Spre exemplu expresia „chin chin” spusa in timpul lui toast se refera la organele genitale masculine.
Cum sa mancati :
-Orez : luati bolul intr-o mana si cu cealalta, folosindu-va de betigase, mancati orezul ridicand mereu bolul pana la nivelul gurii. In nici un caz nu turnati sos de soia peste orezul alb gatit.
-Sushi : turnati putin sos de soia in farfurie. Incercati sa puneti atat sos cat stiti ca veti consuma, altfel se considera ca risipiti sosul - semn de proasta crestere. In general se presupune ca sushi se mananca dintr-o singura inghititura, altfel riscati sa suparati bucatarul. In cazul in care serviti nigiri-zushi e bine de stiut ca bucata de mancare se da prin sosul de soia cu partea cu peste inainte, mai putin in cazul pestelui marinat, care nu se da prin sos. Daca serviti gunkan-zushi e recomandat sa puneti sos de soia peste bucate, in farfurie.
Daca sunteti servit cu Supa Miso e bine de stiut ca supa se bea din bol ca si un lichid obisnuit dintr-o cana iar bucatile de peste se mananca cu betigasele.
In cazul taiteilor ar fi bine sa nu sorbiti prea tare, in caz contrar riscati sa suparati compania.
Bucatele nipone se bazeaza pe amestecuri de orez, taitei, supa, peste, carne, legume, tofu etc.
Sushi e una dintre cele mai cautate si vestite preparate din bucataria japoneza. In timpul dinastiei Edo, sushi insemna peste conservat in otet. Astazi insa sushi poate fi definit drept un preparat ce contine orez gatit cu otet si peste murat.
Sushi poate fi gasit in mai multe preparate.
Nigiri : consta in orez cu boaba mica si peste. Multi niponi folosesc ton, creveti, caracatita sau oua prajite la prepararea nigiri.
Gunkan : contine alge de mare uscate, fructe de mare si orez.
Norimaki : la prepararea acestei delicatese se folosesc orez sushi si fructe de mare impaturate in frunze de alge de mare uscate.
Temaki : este preparat in forma de con din frunze de alge de mare si este umplut cu orez sushi, fructe de mare si legume.
Oshizushi : contine peste si orez sushi presate intr-o cutie de lemn.
Inari : este una dintre cele mai simple si ieftine forme ale sushi. Contine orez sushi amestecat cu tofu.
Chirashi : este preparat din fructe de mare, ciuperci si legume amestecate cu orez sushi.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://japonia.forumulmeu.ro
Continut sponsorizat




MesajSubiect: Re: ~ La Masa ~   Astazi la 8:36 am

Sus In jos
 
~ La Masa ~
Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Japonia de Azi :: Stilul de Viata Japonez-
Mergi direct la: